Sunn og enkel oppskrift på fermentert ketchup

Fermentert ketchup fra Made By Berit Nordstrand

Prøv denne enkle oppskriften på fermentert ketchup. Det er ikke så vanskelig som man skulle tro!

Tradisjonelt og trendy med fermentert mat

Visste du at fermentert mat er svært vanlig i norsk matkultur? Både surkål, pultost, kefir, eddik, rakfisk og øl er eksempler på fermenterte matvarer, men også sjokolade inneholder kakao som er fermentert.

Fermentert mat og drikke er også svært trendy. Fermentert kål i retten kimchi og fermentert te som vi kjenner ved navnet kombucha, har inntatt Norge.

Drikken kombucha kan du lage selv, men den selges også ferdig, slik som Kombucha te  og Kombucha te med ingefær fra Made By Berit Nordstrand.

Her er oppskriften på fermentert norsk kimchi fra Made By Berit Nordstrand.

Oppskrift på sunn ketchup

Barn vil gjerne ha ketchup på alt og du forsøker kanskje å begrense bruken fordi ketchup ikke bare er tomater, men gjerne både sukker og tilsetningsstoffer. Prøv derfor denne superenkle, fermentert ketchupoppskriften så du kan la barna dine kose seg med ketchup akkurat når de måtte ha lyst.

Ingredienser:

  • 3 glass økologisk tomatpurè
  • 0,5 dl økologisk lønnesirup
  • 0,5 dl myse (eks. Molkosan eller Vita Biosa kjøpt på helsekost)
  • 2 ss rå øko eplecidereddik
  • 1 ss mineralsalt
  • 1 ts allehånde
  • 1 fedd hvitløk, finhakket

Slik lager du fermentert ketchup

Bland alle ingrediensene i en bolle og rør godt.

Ha ketchupen i et norgesglass med gummistrikk og lokk. La stå i romtemperatur på kjøkkenbenken for fermentering og utvikling av melkesyre og syrlighet i 2-4 dager. Smak etter 2 dager og kjenn om du liker syrligheten. Om du tåler mer syrlighet la den stå litt til.

Pass på at den ikke overgjærer, da smaker den ikke godt lenger. Ha den fermenterte ketchupen i små tette glass og lagre den i kjøleskap.

Bruk den som ketchup på maten, som tomatsaus i pastaretter og i gryter og supper.

PRØV OGSÅ: Fermentert blomkål og brokkoli